World War One Sites - The NETWORLD Database

Franjevački samostan u Gučoj Gori, Travnik, Bosna i Hercegovina

Franjevački samostan i crkva u Gučoj Gori prvobitno su izgrađeni 1859. godine. Guča Gora je veoma staro selo. U pisanim dokumentima spominje se u poklonu kralja Sigismunda iz Mađarske 5. septembra 1425. godine, kojim kralj poklanja zemljišnu imovinu Paku sinu Nikoli (Miloša), ogranku "de Gudcha gora de Laswa" za njegove zasluge u borbi za kralja protiv Turaka, koji su već bili prisutni u nekim dijelovima Bosne početkom 15. vijeka. Bosanski franjevci su živjeli u Gočoj Gori više od jednog vijeka. Nekoliko stoljeća, od 15. do 18. stoljeća, Guča Gora se ne spominje nigdje. Ovo je vrijeme preživljavanja bosanskih katolika. Samostani su bili srušeni i napušteni, a krajem 17. stoljeća preostala su samo tri, jedan u Kraljevoj Sutjesci, te u Kreševu i Fojnici. Tek početkom XVIII stoljeća Guča Gora se spominjala kao franjevačko stanište. Tu su franjevci imali kuću, koju je uprava franjevačkog poretka 8. juna 1757. godine proglasila svojim sjedištem. Samostan je doživio najtragičniji momenat u februaru 1945. godine. Nakon što su partizanske jedinice protjerale pripadnike njemačke vojske, 22. februara 1945. godine, zapalili su samostan i crkvu kada je samostan i srušen. Na temeljima južnog krila samostana, Fratar Ivo je izgradio novu samostansku kuću između 1957. i 1959. godine. U prošlom ratu, samostan je takođe pretrpio dosta oštećenja. 1993. godine vojska je uništila crkvu i potpuno uništila samostan. Godinu dana kasnije, 11. jula 1994. godine, vojnici su napustili samostan i predali ga novom Gardijskom Fratru Francisu Križancu.

 

Bosnia and Herzegovina, Travnik

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

Nema informacija.

State of repair/preservation

Samostan je trenutno u fazi rekonstrukcije, koja traje od 2002. godine, ali se može reći da je dobro očuvan, ali je potrebno i djelimično renoviranje.

Historical WWI Context

Austro-ugarska monarhija je vladala Bosnom i Hercegovinom preko 30 godina, a u Gučoj Gori, još uvijek nije bilo škole. Prije početka Prvog svjetskog rata, u selu je izgrađena mala školska zgrada, koju su mogla pohađati samo dva razreda učenika. Kada je došlo do potrebe za početkom trećeg razreda, 1911/1912. iz samostana je pozajmljena učionica koja je služila toj svrsi sve do 1931. godine. Pored redovnih dužnosti samostana i ispunjavanja svakodnevnih zadataka, škola je imala nastavu u samostanu čak i tokom Prvog svjetskog rata. Vrijeme je bilo veoma teško, rad je bio jako težak, ali škola i samostan su nastavili da obavljaju svoje aktivnosti.

State of legal protection

Objekat nije zaštićen lokalnim, regionalnim, državnim niti međunarodnim zakonom ili sporazumom.

Owner

Ovo građevinsko-arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata je u vlasništvu franjevačkog samostana u Gučoj Gori, ali prostorije koje su korištene za školovanje uništene su u katastrofalnom požaru iz 1945. godine.

Kind of cultural use of WWI

Nema informacija.

Opening

Nema informacija.

Entrance Fee

Nema informacija.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Arhitektura i umjetnički spomenici iz socijalističkog perioda bivše Jugoslavije na Smetovima; Tvrđava Vranduk kod Zenice; Stari grad Travnik; Kraljeva Sutjeska u Kaknju, drevni grad Bobovac; Stari voz "Ćiro" u Begovom Hanu; nadgrobni spomenici pod nazivom "Stećci" u blizini Radimlje u blizini grada Stoca.

Accomodation

Nema informacija.

Public Transport

Nema informacija.

Further information sources

Nema informacija.

Museums Private Collections

Historijski muzej Bosna i hercegovine, Sarajevo,

Muzej Grada Zenica,

Muzej u Travniku,

Samostan Fojnica, 

Samostan Kraljeva Sutjeska 

Location

Back to list