World War One Sites - The NETWORLD Database

Staro rusko groblje u Begovom Hanu, Žepče, Bosna i Hercegovina

Ovo građevinsko/arhitektonsko naslijeđe iz Prvog svjetskog rata je veoma staro i prošlo je kroz tri rata. Formirano je tokom ili poslije Prvog svjetskog rata, a ruski zarobljeni vojnici su sahranjeni u njemu. Sastoji se od tri seta grobnica sa napisima na njima.

Bosnia and Herzegovina, Žepče

Type of WWI-heritage

  • Military cemetery

Dimensions

Nema informacija.

State of repair/preservation

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe iz Prvog svjetskog rata je u vrlo lošem stanju za koji postoji nužna potreba za obnovom i čišćenjem.

Historical WWI Context

Tokom Prvog svjetskog rata, stanovnici Bosne i Hercegovine su mobilisani u austrougarskoj Kraljevskoj armiji i borili su se za Monarhiju. Kao i svaki drugi rat, i ovaj je imao vojne zarobljenike i zatvorenike iza neprijateljskih linija. Jedno od takvih mjesta, koja su imala neprijateljske vojnike kao zarobljenike, bio je Begov Han. Zatvorenici su bili ruski vojnici. Ovi vojnici su sjekli drva za svrhe i potrebe Kraljevske armije. Tokom svog života su radili u šumi, sjekli su drva i pripremali ih za vojsku. Nakon smrti, morali su da budu sahranjeni negdje, pa je odlučeno da se ne sahranjuju sa stanovnicima Begovog Hana, pa su izvan naseljenog područja određena grobna mjesta gdje su svi sahranjeni. Važno je napomenuti da je ovo grobno mjesto istraženo i otkriveno je da su napisi najvećeg nadgrobnog spomenika pripadali ruskom plemiću (vojvoda ili grof) i da su napisi na drugim nadgrobnim spomenicima napisani na tri dijalekta : staroslovenskom, staro-ruskom i latinskom. Do sada, na vrlo malo mjesta, pronađena su ova tri dijalekta.

State of legal protection

Nije zaštićen.

Owner

Vlasništvo nad objektom nije poznato. Učenici Osnovne škole zajedno sa svojim nastavnicima daju sve od sebe i povremeno čiste lokaciju, ali neophodno je pružiti kontinuiranu brigu kako bi se očuvalo ovo groblje.

Kind of cultural use of WWI

Nema informacija.

Opening

Nema informacija.

Entrance Fee

Nema informacija.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

U Žepču se nalazi stara Bešlagića kuća, gdje se nalazi Spomenik žrtvama fašizma (iz Drugog svjetskog rata), izvori mineralne vode se mogu posjetiti i vrlo su zanimljivi također.

Accomodation

Nema informacija.

Public Transport

Nema informacija.

Further information sources

Nema informacija.

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Muzej u Sarajevu,

Muzej u Zenici.

Location

Back to list