World War One Sites - The NETWORLD Database

Željeznička stanica Zenica, Bosna i Hercegovina

Prvi voz u Zenicu stigao je 1878. godine, a do tada je uskotračna pruga izgrađena. Manje od godinu dana nakon što su Austrougarski vojnici okupirali Bosnu i Hercegovinu, 8. juna 1879. uskotračna pruga je izgrađena. Pruga je bila široka 760 milimetara i izgrađena je u dvije faze. Prva faza je obuhvatala izgradnju željezničkih objekata, ložionice, magacina, vodnog tornja i vratnica. Druga faza je obuhvatala izgradnju pošte i telegrafske zgrade. Željeznička stanica imala je dva sprata, gdje su na drugom spratu smješteni željezničari. Zvaničnici željeznice imali su stanove u zgradi preko puta željezničke stanice. Zgrada željezničke stanice u potpunosti je završena 1886. godine.

Bosnia and Herzegovina, Zenica

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

Željeznička pruga je bila široka 760 milimetara i građena je u dvije faze.

State of repair/preservation

Željeznička stanica je u dobrom stanju, ali kao i svaki drugi historijski objekat, također bi se mogli izvršiti određeni radovi na rekonstrukciji.

Historical WWI Context

Kada je Austro-Ugarska monarhija prvo okupirala Bosnu i Hercegovinu 1878. godine, glavni cilj monarhije bio je industrijalizacija Bosne, tako da ide u korak zajedno sa drugim evropskim zemljama. Monarhija je željela da izgradi željeznice, jer je bilo veoma važno za razvoj zemlje da ima dobru komunikacionu mrežu. Tako su započeli izgradnju pruga širom Bosne i Hercegovine. 1878. godine, samo nekoliko mjeseci nakon okupacije, završena je pruga do Zenice, a stanica je i dalje bila u izgradnji. Do 1886. godine stanica je završena. U kratkom vremenskom periodu napravljeni su značajni privredni objekti: rudnici, fabrike papira, željezare, fabrike cigle i još mnogo toga. Kada je počeo Prvi svjetski rat, pruge iz cijele Bosne su korištene za prijevoz oružja, zaliha, vojnika i svih ostalih stvari koje je Monarhija tražila. To je bio slučaj i sa željeznicom u Zenici.

State of legal protection

Objekat nije zaštićen.

Owner

Ovo građevinsko-arhitektonsko nasljeđe Prvog svjetskog rata je u vlasništvu JU "Željeznice" Federacije Bosne i Hercegovine.

Kind of cultural use of WWI

Nema informacija.

Opening

Nema informacija.

Entrance Fee

Nema informacija.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Arhitektura i umjetnički spomenici iz socijalističkog perioda bivše Jugoslavije na Smetovima; Tvrđava Vranduk kod Zenice; Stari grad Travnik; Kraljeva Sutjeska u Kaknju, drevni grad Bobovac; Stari voz "Ćiro" u Begovom Hanu; nadgrobni spomenici pod nazivom "Stećci" u blizini Radimlje u blizini grada Stoca.

Accomodation

Nema informacija.

Public Transport

Nema informacija.

Further information sources

Nema informacija.

Other heritage sites nearby

Museums Private Collections

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo;

Muzej Grada Zenica;

Muzej u Travniku

Location

Back to list