World War One Sites - The NETWORLD Database

Franjevački samostan Fojnica, Bosna i Hercegovina

Franjevački samostan Fojnica nalazi se u srednjoj Bosni, između Sarajeva i Bugojna (zračnom linijom). Samostan je prvobitno nalazio na prometnom putu, ali kada fratri više nisu mogli podnijeti buku i saobraćaj, preselili su se na višu lokaciju iznad Fojnice, na brdo Križ, a 1502. godine počeli su sa gradnjom novog manastira. Današnji samostan je na ovom mjestu. 1524. godine u Fojnici su uništeni manastir i crkva. Franjevci. potom grade novi, na istoj lokaciji i sa istim dimenzijama (cca 31x10 m). 1664. godine u velikom požaru manastir je spaljen, a franjevci su se preselili u Lučinu, kod Jajca, gdje su sakupljali novac za kazne i dozvole, te 1668. imigrirali su u novi samostan, a 1669. u novu crkvu. 1830. godine obnovljeni su crkva i samostan, a otvorena je i škola za franjevce. 1884 izgrađena je Crkva, koja je postala prva katolička crkva sa kupolom u Bosni i Hercegovini. Tokom Prvog svetskog rata crkva i samostan su oštećeni detonacijom i pješadijskim naoružanjem. Međutim, većeg rušenja nije bilo. Samostan je 1940. godine značajno proširen. U samostanu postoje dvije biblioteke; jedna je biblioteka novijih knjiga, koje su objavljene od 1850. godine, koje su namijenjene pisanju diploma, školskim lektirama, studentima, istraživanju itd.

Bosnia and Herzegovina, Fojnica

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

Približno 31x10 m

State of repair/preservation

Samostan je dobro očuvan.

Historical WWI Context

Čak i u ratnom periodu, samostan je služio za pomoć mještanima i fratrima koji su živjeli u njemu da bi preživjeli glad i siromaštvo. Oni su također doprinijeli na vojnom polju kada je to bilo potrebno. Kao takav, samostan je imao dvije namjene.

Prvo, služio je kao pošta, u kojoj su svakodnevno dobijene sve informacije o vojnicima koji su bili na vojnom polju i pružali informacije o onima koji su umrli.

Drugo, pored pozajmljivanja novca državi, samostanu je naloženo da pruži materijale koji će vojnici koristiti u ratu. Samostan je također bio obavezan dati crkveno zvono u ratne svrhe i prikupiti sve metale koji se mogu koristiti za potrebe vojske. Vlasti su željele da plate za kupovinu novih zvona, međutim to nije prihvaćeno.

State of legal protection

Samostan je zaštićen državnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Owner

Ovo građevinsko-arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata je u vlasništvu franjevačkog samostanai crkve Svetog Duha.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka.

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Arhitektura i umjetnički spomenici iz socijalističkog perioda bivše Jugoslavije na Smetovima; Tvrđava Vranduk kod Zenice; Stari grad Travnik; Kraljeva Sutjeska u Kaknju, drevni grad Bobovac; Stari voz "Ćiro" u Begovom Hanu; nadgrobni spomenici pod nazivom "Stećci" u blizini Radimlje u blizini grada Stoca.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Nema podataka.

Museums Private Collections

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo;

Muzej Grada Zenica;

Muzej u Travniku,

Samostan u Gučoj Gori,

Samostan Kraljeva Sutjeska 

Location

Back to list