World War One Sites - The NETWORLD Database

Stari "Sušića mlin", Zenica, Bosna i Hercegovina

Austrijanac Mühlbacher izgradio je mlin u periodu od 1880. do 1882. godine. Pri izradi mlina koristio je dio prethodno izgrađenog starog mlina, kojeg je bolje spustio, izradio konstrukciju na rijeci Kočevi i prvi put napravio drveni vodič jače strukture, sa dva mlinska točka. Od 1934. godine mlinom upravlja njegov novi vlasnik, Franjo Sušić. Franjo Sušić je u potpunosti obnovio mlin, proširio kuću podizanjem poda, uredio prazninu koja dovodi vodu iz Kočeve u mlin i uredio pristup mlinu. Mlin je imao dva mlinska kamena koji su se okretali snagom vode.

Bosnia and Herzegovina, Zenica

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

Nema podataka.

State of repair/preservation

Građevinsko/arhitektonsko naslijeđe iz Prvog svjetskog rata nije u funkciji od smrti posljednjeg vlasnika i mlinara Galiba Žiška. Potrebno je djelimično renoviranje.

Historical WWI Context

Nakon što je Austro-Ugarska monarhija okupirala Bosnu i Hercegovinu, period koji je uslijedio nakon toga promijenio je mnoge stvari u zemlji. Izgrađeni su putevi, željeznice, fabrike, kompanije i mnoge druge stvari kako bi olakšale život u novoj zemlji. Većina vlasnika bilo koje vrste preduzeća bila su Austrijanci. Mlin Sušić nije bio izuzetak. Austrijanac, Mühlbacher izgradio je mlin koristeći dio starog, poboljšavajući ga i prilagođavajući novim tehnologijama u to vrijeme te je napravio dva točka za povećanje proizvodnje. Svrha mlina bila je prvenstveno za mljevenje žita u brašno i za potrebe vojske koja je bila smještena u blizini, oko 300 m uzvodno od rijeke Kočeve, u ulici koja se danas zove Travnička.

Kada je rat započeo, mlinar Mühlbacher nastavio je da ispunjava potrebe vojnika i proizvodi brašno za stanare vojne kasarne.

Kada je putovao u Austriju 1919. godine, Mühlbacher je prodao mlin porodici Sušić, prema kojoj je mlin poznat i ljudi ga poznaju isključivo kao Sušića mlin.

Poslije je mlin kupio Drago Sušić 1919. godine, detaljno ga renovirao i uz njega izgradio zgradu. Također, prema drugim izvorima, Mühlbacher je bio vlasnik mlina direktno ili indirektno sve do 1934. godine.

State of legal protection

Objekat nije zaštićen.

Owner

Ovo građevinsko/arhitektonsko nasljeđe iz Prvog svjetskog rata je u vlasništvu porodice posljednjeg mlinara Galia Žiška.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka.

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Nema podataka.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Arhitektura i umjetnički spomenici iz socijalističkog perioda bivše Jugoslavije na Smetovima; Tvrđava Vranduk kod Zenice; Stari grad Travnik; Kraljeva Sutjeska u Kaknju, drevni grad Bobovac; Stari voz "Ćiro" u Begovom Hanu; nadgrobni spomenici pod nazivom "Stećci" u blizini Radimlje u blizini grada Stoca.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Museums Private Collections

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo;

Muzej Grada Zenica;

Muzej u Travniku

Location

Back to list