World War One Sites - The NETWORLD Database

Uskotračna pruga i stanica Lašva, Zenica, Bosna i Hercegovina

Već 1891. godine planirana je izgradnja pruge Janjići - Travnik - Jajce. Janjići su bili najpogodniji izbor jer je bilo dovoljno prostora za planiranih sedam pruga. Glavni pobornik bio je Benjamin Kalaj, tadašnji guverner Bosne. Nikada nije razjašnjeno kako je donesena odluka o izgradnji željeznice na pravcu Lašva - Travnik - Jajce, umjesto prvobitno planiranog pravca Janjići - Travnik - Jajce. Ova pruga je izgrađena u rekordnom vremenu, iako je izgrađena na tvrdom i teškom zemljištu. Dana 26. oktobra 1893. u pogon je pušten dio u dužini od 37 kilometara od Travnika do Lašve.

                                                                                                                                                  

Nastavak linije na dijelu Travnik - Donji Vakuf - Bugojno preko prevoja Komar završen je 14. oktobra 1984. godine, dok je linija od Donjeg Vakufa do Jajca završena 1. maja 1895. godine.

Bosnia and Herzegovina, Zenica

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

Nema podataka.

State of repair/preservation

Nije u funkciji niti u upotrebi, potrebno je renoviranje, preuređenje kako bi se spriječilo daljnje propadanje.

Historical WWI Context

Kada je Austro-Ugarska monarhija prvo okupirala Bosnu i Hercegovinu 1878. godine, glavni cilj monarhije bila je industrijalizacija Bosne, kako bi išla u korak zajedno sa drugim evropskim zemljama. Period koji je uslijedio nakon, promijenio je mnoge stvari u zemlji. Izgrađeni su putevi, željeznice, fabrike, kompanije i mnoge druge stvari koje bi olakšale život u novoj zemlji. Monarhija je željela izgraditi željeznice, koja je bila veoma važna za razvoj zemlje, da ima dobru komunikacionu mrežu. Tako je započela izgradnja pruga širom Bosne i Hercegovine.

Uskotračna pruga i zgrada stanice u Lašvi bili su od velikog značaja prije rata, tokom i nakon rata. Nakon izgradnje pruge na liniji Lašva - Travnik, željeznička stanica je premještena na trenutnu lokaciju oko 1,5 km uzvodno od Bosne. Prvo, to je bila manja zgrada, a ubrzo, 1896. godine izgrađena je i stavljena u upotrebi veća i funkcionalnija zgrada željezničke stanice Lašva.

Tokom rata ova pruga je korištena za prevoz vojnika, snabdjevanja i ponekad čak i oružja u ratne svrhe. Billa je značajna pruga koja je povezivala Travnik (koji je bio od strateške važnosti za Austrougarsku vojsku) sa Zenicom (koja je u to vrijeme bila povezana sa Sarajevom). Korištena je tokom rata i nakon njega, u procesu oživljavanja zemlje. Do juna 1975. godine željeznička stanica Lašva bila je značajna željeznička veza. Od Lašve, uskotračna pruga vodi do Jajca, sa stanicama u Donjem Vakufu prema Bugojnu i Gornjem Vakufu.

 

 

State of legal protection

Objekat nije zaštićen

Owner

Ovo građevinsko-arhitektonsko naslijeđe Prvog svetskog rata je u vlasništvu JP "Željeznice" Federacije Bosne i Hercegovine.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka.

Opening

Nema podataka.

Entrance Fee

Nema podataka.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Arhitektura i umjetnički spomenici iz socijalističkog perioda bivše Jugoslavije na Smetovima; Tvrđava Vranduk kod Zenice; Stari grad Travnik; Kraljeva Sutjeska u Kaknju, drevni grad Bobovac; Stari voz "Ćiro" u Begovom Hanu; nadgrobni spomenici pod nazivom "Stećci" kod Radimlje u blizini grada Stoca.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Museums Private Collections

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo;

Muzej Grada Zenica;

Muzej u Travniku

Location

Back to list