World War One Sites - The NETWORLD Database

Spomenik posvećen žrtvama dobojskog logora 1915-1917, Bosna i Hercegovina

Spomenik se sastoji od 3 komponente koje čine funkcionalnu i estetsku cjelinu. Prva komponenta spomenika je oklopna betonska kapija dimenzija 300x350x150 cm. Ova kapija simbolično predstavlja ulaz u logor i označen je natpisom LOGOR DOBOJ 1915-1917.

Druga komponenta spomenika je skulptura "logoraša", koja je postavljena na memorijalno groblje u crkvi Sv. Apostola Petra i Pavla, ali je premještena kada je spomen-palata obnovljena sa prvobitnim izgledom krsta.

Skulptura "logoraša" visoka je 350 cm i nalazi se iznad ulaza.

Treća komponenta spomenika je unutrašnji prostor u obliku upisanog krsta. Ovo područje graniči sa mjestom gdje je skulptura "logoraša" smještena, polukružne svijeće apsida za sveće i plakate za komemorativne natpise i veliki krst koji daje konačni akcent spomeniku. Visina krsta je 500 cm i napravljen je od armiranog betona u kalupu.

Bosnia and Herzegovina, Doboj

Type of WWI-heritage

  • Non-Military Site of World War One Relevance

Dimensions

300x350x150 cm (Prvi sastavni dio spomenika)

State of repair/preservation

Ovo građevinsko-arhitektonsko naslijeđe iz Prvog svetskog rata više ne postoji, kao posljedica industrijalizacije i srušeno je kako bi se izgradila željeznička stanica u Doboju, međutim, spomenik žrtvama logora je vrlo dobro očuvan.

 

Spomen kompleks: Crkva i kostnica su pod zaštitom Zakona o zaštiti i korištenju kulturno-historijskog naslijeđa (Službeni list FRBiH br. 20/85), kao kulturno-historijsko nasljeđe druge kategorije, a danas je spomenik od važnosti za Republiku Srpsku.

Historical WWI Context

Spomenik Dobojskom logoru 1915-2015 izgrađen je na području gdje se dobojski logor nalazio tokom Prvog svetskog rata. Izgrađen je povodom obilježavanja 100 godina od formiranja logora Doboj kao doprinos kulturi pamćenja važnih historijskih događaja.

Prema podacima iz knjige "Dobojski logor" Dušana Paravca, napisanoj na osnovu crkvenih dokumenata i izjava preživjelih zatočenika, logor je osnovan 27. decembra 1915. i bio je u funkciji do 5. jula 1917. godine, kada u logorU više nije bilo zatočenika. 45.791 Srba je bilo zatvoreno u logoru. Među zarobljenim Srbima bilo je 16.673 muškaraca i 16.996 žena i djece iz BiH, a 12.122 srpskih vojnika i nekoliko starijih građana, žena i djece iz Srbije i Crne Gore.

State of legal protection

Memorial Monument for the victims of the camp is very well preserved.

Owner

Ovo građevinsko-arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve i lokalne zajednice.

Kind of cultural use of WWI

Nema podataka

Opening

Nema podataka

Entrance Fee

Posjete su omogućene bez ograničenja i besplatne su.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Doboj: (Spomen kompleks i spomenik, posvećeni žrtvama Prvog svjetskog rata, Park heroja, spomenik Drugog svjetskog rata, etno selo Kotromanićevo), srednjovjekovna tvrđava Doboj, srednjovekovne tvrđave u Tešnju i Maglaju.

Accomodation

Nema podataka.

Public Transport

Nema podataka.

Further information sources

Nema podataka.

Museums Private Collections

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo;

Muzej grada Zenica;

Muzej u Travniku,

Samostan Kkraljeva Sutjeska,

Samostan Fojnica.

Location

Back to list