World War One Sites - The NETWORLD Database

Vojna kasarna Austro-Ugarske vojske, Zenica, Bosna i Hercegovina

Tačni podaci već odavno nisu poznati, zajedno sa barakama, zgradama i drugim zajedničkim objektima vojnog štaba. Nalazila se u Travničkoj ulici, na mjestu gdje je smješten Metalurški Institut "Kemal Kapetanović", i  sa obje strane ulice, sve od ulice Zacarina, do Mašinskog fakulteta u Zenici, Bosna i Hercegovina.

Bosnia and Herzegovina, Zenica

Type of WWI-heritage

  • Other military building or facility

Dimensions

Nema informacija.

State of repair/preservation

Građevinsko-arhitektonsko naslijeđe Prvog svjetskog rata trenutno ne postoji, iz razloga jer je dosta vremena prošlo, a područje je bilo potrebno za izgradnju drugih zgrada i objekata. Objekat je srušen i više ne postoji.

Historical WWI Context

Kada je Austro-Ugarska monarhija prvo okupirala Bosnu i Hercegovinu 1878. godine, glavni cilj Monarhije bio je da industrijalizuje Bosnu tako da ide u korak zajedno sa drugim evropskim zemljama. Monarhija je u svakom većem gradu smjestila vojni štab za svoje potrebe i svrhe. Zenica nije bila izuzetak. Austro-Ugarska monarhija izgradila je svoju vojnu kasarnu u Zenici, u sadašnjoj Travničkoj ulici, gdje se nalazilo dosta objekata kao što su: barake, objekti za obuku, pomoćni objekti a preko puta, nalazila se zgrada koja je korištena u ekonomske svrhe. Također, pored tih objekata, austrougarski vojnici i zaposleni u kasarni zasadili su povrće za potrebe štaba. Tokom Prvog svetskog rata, ovaj štab je služio svojoj namjeni i bio je strateški centar za Monarhiju. Odatle, vojnici su bili raspoređeni na fronte i bojna polja, davana su naređenja i primane i obrađivane relevantne informacije. Nakon rata, ova kasarna je u određenom vremenskom periodu koristila Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca (Kraljevina SHS), a tokom tog perioda podigli su spomenik vojnicima koji su oslobodili zemlju od okupatora. Nakon toga, ona je srušena i vremenom je pretvorena u mnoge druge objekte kao što su pomenuti institut, osnovna škola, parkirališta, restorani itd.

 

State of legal protection

It is not protected.

Owner

Ovo građevinsko-arhitektonsko naslijeđe iz Prvog svjetskog rata više ne postoji. Područje u kojem se nalazilo ima nekoliko vlasnika, jer se sada sastoji od različitih objekata sa različitim namjenama.

Kind of cultural use of WWI

Nema informacija.

Opening

Nema informacija.

Entrance Fee

Nema informacija.

Information regarding cities, villages, other touristic attractions (non-WWI) nearby

Arhitektura i umjetnički spomenici iz socijalističkog perioda bivše Jugoslavije na Smetovima; Tvrđava Vranduk kod Zenice; Stari grad Travnik; Kraljeva Sutjeska u Kaknju, drevni grad Bobovac; Stari voz "Ćiro" u Begovom Hanu; nadgrobni spomenici pod nazivom "Stećci" u blizini Radimlje u blizini grada Stoca.

Accomodation

- Više informacija dostupno je na linku: http://www.zedoturizam.ba/index.php/bs/istrazi-zdk/smjestaj/itemlist/category/35-smjestaj 

Public Transport

Nema informacija.

Further information sources

Museums Private Collections

Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo;

Gradski muzej Zenica;

Muzej u Travniku

Location

Back to list